2015. január 25., vasárnap

A holstein friz


A kettős hasznosítást teljesen elvetik, és a húsformák megjelenését még károsnak is tartják. Legfőbb célnak, tekintettel, hogy a magas fokon gépesített, nagyüzemi jellegű, iparszerű termeléshez minél jobban alkalmazkodó, nagy tűrőképességű és tejelésű, jól fejhető állományokat alakítsanak ki.
A takarmányozással szemben - nagy genetikai képességük kibontakoztatása céljából - igényesek, teljes értékű takarmányozást igényelnek. Ellenkező esetben először a kondíciójuk, majd a reprodukciós teljesítményük, végül tejtermelésük is leromlik ("önfeláldozó" típus).
Az ellések lefolyása általában normális, a nehéz ellések előfordulása nem jellemző. Ivari koraérése kedvező, középkorán érő fajta. Az üszők tenyésztésbe vétele 360-380 kg testtömeg elérésekor, 16-18 hónapos életkorban lehetséges. Hústermelő képességét közepesnek tartjuk. A hízó állatok izmoltsága általában nem megfelelő, a növendékek növekedési erélye viszont nagy. Egy napra jutó élőtömeg-termelés tekintetében sok esetben nem maradnak el a kettős hasznosítású fajtáktól, sőt a húsfajták egy részétől sem. Kedvező az is, hogy a hízó bikák viszonylag nagy végtömegre (kb. 500 kg) hizlalhatók. A vágott áru minősége közepes vagy gyenge.

Küllem

              A holstein-fríz fajta elsősorban fogyasztói tej előállítására alkalmas. Nagy tejmennyisége, gépi fejésre alkalmas tőgye, jó technológiatűrő képessége révén az iparszerű tejtermelő telepek legfontosabb fajtája.
Hazánkban fajtatisztán és keresztezésekben egyaránt kiterjedten használják, a tejirányú specializáció egyik alapfajtájaként számolunk vele. A tisztavérű holstein-fríz állományok importja 1969-ben kezdődött. A hazai állomány termelése igazolja a fajtához fűzött várakozásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése