2015. január 18., vasárnap

Legfőbb felszerelések


Fejőgép:
Ne kezdje a fejést a tőgybimbók tisztításával!
Ennek következménye az lehet, hogy a bimbócsatornában a két fejés között felszaporodott baktériumok felkerülhetnek a tőgybe. A bimbók tisztítása előtt mindig végezzen előfejést!
Fejés előtt
1.) Tőgyegészség rendszeres ellenőrzése!
                   Rendszeresen kövesse figyelemmel a hivatalos tejbevizsgáló intézetek, az állatorvosok, a DeLaval sejtszámláló (DCC) vagy a kaliforniai masztitisz-vizsgálat (CMT) tőgyegészséggel és fejőüzemmel kapcsolatos összes adatát.
Gondoskodjon olyan ellenőrző rutin kidolgozásáról melyben minden egyes tehénnel és az állománnyal kapcsolatos változás nyomon követhető.
2.) Fejési sorrend!
               A tartási rendszertől és az állomány méretétől függetlenül először az elsőborjas majd a friss fejős teheneket, végül az állomány többi részét fejje.
A beteg teheneket utolsóként fejje, a fejés végén mossa át és fertőtlenítse a fejőrendszert
3.) Tehenek előfejése!
                Fejjen ki 2-3 sugár előtejet és vizsgálja meg. A kötött tartású istállókban és fejőházakban használjon előfejő csészét. A következő csoport tehén beengedése előtt mossa le a fejőház padozatát.
Az előfejés stimulálja a tejleadást, továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy felismerhető legyen bármilyen nemű elváltozás a tejben. Így megakadályozható az ilyen tej bejutása a tejtartályba ill. az adott tehenet azonnal tovább lehet vizsgálni.
4.) Tőgyek és tőgybimbók tisztítása!
              A tőgygyulladás megfékezéséhez és a kiváló minőségű tej előállításához tiszta és száraz tőgybimbóra van szükség a fejőkészülék felhelyezésekor. Tisztítsa meg mindegyik tőgybimbót az erre engedélyezett anyagokkal. Törölje át a bimbókat tehenenként külön papírtörlővel vagy törlőruhával. Törlőruhák használata esetén gondoskodjon azok hatékony mosásáról és használat előtti megszárításáról.
Fejés során
5.) Fejőrendszer ellenőrzése!
                   Válassza ki a megfelelő vákuumszintet és pulzációs rendszert, és a DeLaval előírásai szerint végezze el annak telepítését.
6.) A vákuumszintet minden egyes fejés előtt ellenőrizze!
7.) Fejőkészülék felhelyezése a megfelelő időben!
                      60-90 másodpercen belül helyezze fel a fejőkészüléket.
A felhelyezés során minimalizálja a fejőkészülékbe beáramló levegő mennyiségét.
Állítsa be úgy a fejőkészüléket, hogy stabil pozícióban legyen minden irányban és ne tudjon elfordulni.
Kerülje a túlfejést!
A túlfejés a bimbóvég szarurétegének túlburjánzását okozhatja. A tőgy megfelelő kifejése után a fejőkészüléket le kell venni. Ennek ellenőrzése elvégezhető kézileg, illetve automata levevő egységgel ellátott rendszerek esetén tejfolyásmérő használható a tejfolyási sebesség mérésére és a fejőkészülék automatikus levételének irányítására. A tejfolyás vezérelt fejőrendszerek vizuálisan mutatják a kis tejfolyás elérését.
8.) Fejőkészülék biztonságos levétele!
              A fejés befejezésekor a fejőkészülékben a vákuum manuálisan vagy automatikusan kapcsolható ki. A készülék eltávolítása előtt várja meg, amíg a vákuum teljesen megszűnik.
Ne nyomja össze a bimbót és ne rántsa le a fejőkészüléket, mivel ennek következménye levegő belépése lehet. Kutatások szerint ez a nagy sebességgel becsapódó levegő tőgygyulladást okozhat.
Fejés után
9.) Tőgybimbók fertőtlenítése minden fejés után!
A készülék levétele után amint lehet azonnal végezze el a bimbók fertőtlenítését. Ez az leghatékonyabb megoldás a tőgyfertőzést okozó mikroorganizmusok terjedésének megakadályozására.
10.) Fejőberendezés tisztítása a fejés után azonnal!
              Mossa le a fejőrendszer külső felületeit.
Minden egyes használat után végezze el a rendszer manuális vagy kézi átöblítését, tisztítását az előírt tisztítószerek és hőmérséklet alkalmazásával. Hagyja kiszáradni a rendszert.
Szükség esetén végezze el a rendszer fertőtlenítését a következő fejés előtt az előírásoknak megfelelően higított fertőtlenítőszerrel.
11.) A tej előírásszerű hűtése!
            Ellenőrizze a tejhűtés hőmérsékletét mind a fejés alatt, mind a fejés után.
A megfelelően megválasztott hűtési hőmérséklet nagy mértékben lelassítja vagy akár le is állítja a legtöbb baktérium szaporodását.
12.) A tejminőség, a fejőkészülék és a fejési teljesítmény ellenőrzése!
              Rendszeresen ellenőrizze a tejminőséget, a tej összetételét és a fejőrendszer fejési teljesítményét, és az adatokat hasonlítsa össze a régebbi adatokkal.
A fejőgumikat és a tejtömlőket az előírások szerint cserélje. A gumi elöregedése repedéseket és porózusságot okozhat, ez pedig befolyásolja a fejési teljesítményt, illetve növeli a szennyeződések megtapadásának és a baktériumok elszaporodásának kockázatát. Az ilyen problémák miatt megnőhet a fejési idő és a baktériumok száma.
Gondoskodjon a fejőrendszer rendszeres szervizeléséről a DeLaval ajánlásainak betartásával!

Traktorok:
A traktor az egyik legfontosabb felszerelés, mivel traktor nélkül nem lehetne nagy tenyésztésbe bele fogni.
Ezek a gépek elősegittik az ember munkályát,mivel ezek a gépek hejettük dolgoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése