2015. január 18., vasárnap

Szarvasmarha fajták

Fajták

Szimentáli

                 Az egyik legrégebbi és legnagyobb körben tenyésztett szarvasmarha. A svájci Simme-völgyéből származik. A fajta hozzájárult több más neves európai fajták létrehozásában, pl:
A francia eredetű Montbeliarde, a német Mleckvieh, vagy a magyarországi Magyar Tarka.
Jellegzetességei: Színe fehér alapon világos sárgástól a vörösesbarnáig foltosan tarka. A fajta tejbősége, a borjak jó növekedése és az állatok hosszant tartó
izomfejlődése fontos gazdaságossági tényezők.
Szimentáli















Magyar szürkemarha
          A honfoglaló magyarok révén került a Kárpát-medencébe. Nemes megjelenésű, ezüstszürke színű, őshonos magyar marha, amelyet szilaj marhának is neveznek. Szétágazó, enyhén S-alakban hajlított nagy szarvai fölfelé állnak Az Alföld jellegzetes állata volt, és évszázadokon át keresett árucikk Európában, amely miatt a magyar pásztorok egészen Nürnbergig hajtották a szilaj gulyákat. Edzett, igénytelen, kiváló igaállat. Kevés, de igen zsíros tejet ad.
Ma már csak néhány száz darab él védett gulyákban Magyarországon, főleg muzeális jelleggel. A tehén a tél közepén hozza világra egyetlen borját.













Holstein fríz
               A Holstein teheneknek legnagyobb a tejhozama a világon. Jellegzetes színük fekete- vagy vörös-tarka. A borjak születéskor 40 kg-körüliek, míg egy felnőtt egyed kb. 680 kg és állva vállmagassága 180 cm átlagosan. A Holstein üszők 15 hónapos koruktól termékenyíthetők
Rendkívül stressztűrők, jó csordaszellemet mutatnak. Normál élettartamuk kb. hat év.
Sok éven át úgy tenyésztették és szigorúsággal úgy szelektálták, hogy olyan állatot kapjanak, melyek legjobban hasznosítják a füvet, mely Hollandia északi területén legnagyobb bőségben rendelkezésre álló takarmány. Széles körben ismert, hogy a termelt tej mennyisége függ az elfogyasztott takarmány mennységétől és milyenségétől.
A Holsteinek minden tartási körülményhez alkalmazkodnak; egyaránt tarthatjuk istállókban, de legeltetésre is alkalmasak. Nem számít, hogy magasan, vagy alacsonyan fekszik a terület.
Kiválóan alkalmazhatók intenzív tejtermelésre, ami az állatok istállózását ígényli.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése